Hyvät ystävät,
Kansallismuseon ystävät ovat perustamisestaan lähtien katsoneet erääksi keskeiseksi tehtäväkseen tukea kansallismuseon asemaa Suomen valtiollisen historian museona. Museo tekee tätä työtä näyttelyjensä ja muun toimintansa mm. julkaisutoiminnan kautta. Kansallismuseon ystävät taas kykenevät kansalaisjärjestönä vuosittain valitsemaan sellaisia seminaariaiheita, jotka tukevat museon statusta valtiollisen historian museona.
Tässä mielessä Kansallismuseon ystävät järjestivät viime vuonna kaksi sisällissotaa käsitellyttä seminaaria. Toinen katsoi sotaa yleiseltä kannalta, toinen keskittyi yksilöpohjaisiin esityksiin ihmisistä sodan todellisuudessa. Tänä vuonna Suomen vuoden 1919 Hallitusmuoto täyttää sata vuotta ja näissä merkeissä Kansallismuseon ystävät järjestävät kaksi yleisölle avointa seminaaria. Molemmissa seminaareissa toimii puheenjohtajana kansallismuseon ystävien varapuheenjohtaja Timo Sarvilinna
Lauantaina 30.3. aiheena on yksinkertaisesti: Suomen vuoden 1919 Hallitusmuoto. Seminaari järjestetään siis 30.3. klo 14-16 keskuskirjasto Oodissa, sen auditoriossa. Osoite on Töölönlahdenkatu 4. Hallitusmuotoa juridiselta kannalta tulee tarkastelemaan tohtori Pekka Hallberg. Hän on toiminut Korkeimman hallinto-oikeuden presidenttinä ja hän on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu oikeusvaltiota koskevien käsitteiden puolestapuhujana ympäri maapalloamme ja nimenomaan valtioissa, joissa oikeusvaltio-käsite on vasta muotoutumassa. Pekka Hallberg on Suomen perustuslain ja sen muutosten asiantuntija ja perustuslakihan on näytellyt viime viikolla merkittävää osaa SOTEn ja hallituksen kaatumisessa.
Toinen puhuja 30.3. on tohtori Risto Volanen. Hän on tutkinut jja kirjoittanut Suomen kansakunnan synnystän pitkällä perspektiivillä. Tekeillä on tekstiä jatkona itsenäisyyden alkuajoista, joissa vuosi 1919 näyttelee keskeistä roolia. Mitkä olivat ne kansainvälis-poliittiset tapahtumat, jotka vaikuttivat siihen, että Saksaan tukeutuneet monarkistit joutuivat luovuttamaan pelin länsivaltoihin tukeutuneille tasavaltalaisille. Mitkä olivat ne syyt, jotka saivat valtionhoitaja Mannerheimin hyväksymään uuden Hallitusmuodon?
Tiistaina 21.5. klo 15-18 Kansallismuseon ystävät järjestävät toisen seminaarin aiheesta: Suomenruotsalaisten asema vuoden 1919 Hallitusmuodossa. Tilaisuus järjestetään keskuskirjasto Oodin Maijansalissa. Osoite on Töölönlahdenkatu 4.
Luennoitsijoiksi tähän seminaariin tulevat emeritusprofessori Nils Erik Villstrand ja kirjailija Aapo Roselius. Kansallismuseon ystävät on perustamisestaan lähtien pyrkinyt palvelemaan molempia kieliryhmiä ja tukee voimallisesti suomenruotsalaisen kulttuurin säilymistä osana Suomen identiteettiä. Nils-Erik Villstrand on toiminut Åbo Akademin pohjoismaisen historian professorina ja on aktiivisesti luennoinut varsinkin Suomen ja Ruotsin suhteista. Aapo Roselius on historiantutkija ja tietokirjailija, jonka tutkimuskohteina on ollut erityisesti Suomen sisällissodan ja 1920 ja -30 lukujen historia.
Mikäli luennoitsijat haluavat omille esityksilleen tarkemmat otsikot, niin siitä voi ilmoittaa varapuheenjohtaja Timo Sarvilinnalle (
timo.sarvilinna@welho.com tai mob.: 0505975740 ). Tiedoksi Pekka visurille ja Liisa Tarjanteelle, että kutsut tulisi lähettää paitsi Kansallismuseon ystäville niin myös Suomen Geopoliittisen Seuran ja Kulttuuriperinnön Tuki-yhdistyksen jäsenille. Ilmoitus myös Helsingin ja Helsingin Sanomien nettiuutisiin.
terveisin
Heikki Talvitie
Kansallismuseon ystävät ry.