Suomen Kulttuuriperinnön Tuki ry:n retki Heinolaan ja Urajärven kartanoon torstaina 5.6.2014

Ohjelma

klo 8.30 Lähtö Helsingistä Rautatientorin turistipysäkiltä ent. Fennian edestä

klo 10.30 Saavumme Heinolan kaupunginmuseoon. Nautimme kahvit ja suolaisen palan Lambertin talon lasiverannalla. Tutustumme museon barokkinäyttelyyn kolmessa kohteessa museon johtajan puheenjohtajamme Kari-Paavo Kokin opastuksella.

Barokki – Barock 18.5. – 28.9.2014

Barokki

Heinolan kaupunginmuseon 50-vuotisjuhlanäyttely jatkaa komeaa epookkinäyttelyjen sarjaa. Aiemmin on esitelty kustavilaisuus, empire, rokokoo ja 1960–70-luku.

Barokin aikakausi alkoi meillä 1600-luvun alkupuolella ja se jatkui lähes 1750-luvun puoliväliin. Tyyli sai ilmaisunsa niin esinekulttuurissa, kuvataiteessa, musiikissa, kirjallisuudessa kuin pukeutumisessakin, koko elämäntavassa.

Barokki suosi loistoa ja komeutta, mutta kotien sisustuksessa näkyy myös kodikkuus ja mukavuus. Näyttelyn esineet on koottu museoiden, kartanoiden ja yksityisten kotien esineistä. Esillä on runsaasti ennennäkemätöntä materiaalia.

Näyttely rakennetaan kolmeen kohteeseen, kaupunginmuseoon, taidemuseoon ja Galleria Lambertiin. Ne sijaitsevat kaikki kaupungin keskustassa Kauppakadun varrella.

klo 13.00 Lähtö lounaalle Harjupaviljonkiin, missä nautitaan lohikeittolounas. Pyydän ilmoittautumisen yhteydessä kertomaan mahdollisista laktoosi-, maito- ja kala- allergioista.

Harjupaviljonki Heinola

Heinolan kylpylävieraiden huvittelu- ja kävelymatkojen päätepisteeksi valmistui Harjupaviljonki vuonna 1900. Siellä kahvin, veden ja torvisoiton lomassa ihaltiin huikaisevan kauniita maisemia harjulta Konnivedelle ja kaupunkiin. Rakennus edustaa Suomessa harvinaista orientalismin sävyttämää jugendia, suunnittelijana arkkitehtitoimisto Andersin, Jung & Bomansson.

klo 14.00 lähdemme Heinolan kaupungin kirkkoon ja vanhaan pappilaan ja sieltä edelleen Heinolan pitäjänkirkkoon. Tutustumme kohteisiin Kari-Paavon opastuksella.

n. klo 15.15 lähtö Urajärven kartanoon Asikkalaan

klo 15.45 saavumme Urajärvelle, missä tutustumme oppaan johdolla kartanon historiaan ja sen vuosi sitten valmistuneeseen restaurointityöhön. Nautimme kahvit kartanon yhteydessä olevassa kahvilassa.

Urajärven kartanoUrajärven kartano kuului lähes 250 vuotta aateliselle von Heideman -suvulle. Tila tuli suvun haltuun vuonna 1672, ja viimeinen von Heideman -sukuinen omistaja Lilly von Heideman kuoli 1917. Viimeiset suvun edustajat kartanossa olivat naimattomat sisarukset Lilly (1849-1917) ja Hugo (1851-1915) von Heideman. He testamenttasivat kotikartanonsa ylläpidettäväksi kartanomuseona.
Urajärven kartanomuseo on yksi maamme vanhimmista kartanomuseoista. Se avasi ovensa yleisölle jo vuonna 1928. Empiretyylisessä päärakennuksessa on Lilly ja Hugo von Heidemanin koti 1900-luvun alusta. Pihapiirissä olevan sivurakennuksen sisarukset sisustivat jo elinaikanaan museoksi ja kutsuivat rakennusta ”muistojen hiljaiseksi taloksi”. Viehättävä Hugo-herran polku johdattaa kulkijan näköalapaikka
Valhallaan, jossa on vuonna 1913 pystytetty puolikaaren muotoinen pylväikkö antiikin tyyliin. Kuva Juha Toivio

Marja Ivars ja Jouni Kuurne ovat kirjoittaneet artikkelin Urajärven kartanon restauroinnista Muuriankkuriin 2/2013 ss. 10-14.

n. klo 17.30 lähtö Helsinkiin

n. klo 19.30 paluu Helsinkiin

Ilmoittautumiset ja tieto mahdollisista ruoka-aineallergioista 30.4.2014 mennessä Sirkka Vuoriolle sivuorio@gmail.com tai 0400 338779

Matkan hinnan, 72 € yhdistyksen jäseniltä ja 85 € ei-jäseniltä, pyydämme maksamaan 15.5.2014 mennessä yhdistyksen tilille

Danske Bank FI52 8000 1001 8198 05. Erityisesti on pyydetty, että merkitsette tiedonantoihin osallistujan/osallistujien nimet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s